Rabarbermoes Maken en Bewaren

Rabarbermoes is eigenlijk niks meer dan gekookte rabarber. Sommige mensen spreken van moes koken. Dit is eigenlijk incorrect. Door de rabarber te koken ontstaat de moes. Er zijn wel wat variaties waardoor je steeds weer een nieuwe smaak kunt krijgen. Rabarbermoes maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je rabarber kookt krijg je al een soort compote of moes. Het koken van verse rabarber duurt slechts 15 minuten. Sommige mensen halen ook nog de staafmixer door de rabarber, zo krijg je echt een moes, helemaal glad zonder stukjes of draadjes van de rabarber. Het is aan jou wat je zelf het lekkerste vindt.

Je kunt ook Rabarbermoes zonder suiker maken. Je zou dan een ander ingrediënt kunnen gebruiken zoals bijvoorbeeld Ahorn Siroop. Dit heeft een heerlijk zoete smaak en is een stuk gezonder dan geraffineerde suiker. Het is wel redelijk prijzig. Dit komt doordat er 40 liter sap nodig is om 1 liter Ahorn Siroop te maken.

Rabarbermoes Recept

 • 250 gram rabarber
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 40 gram fijne kristalsuiker
 • 10 aardbeien
 • rasp en sap van 1/2 sinaasappel

Recept Rabarbermoes Maken

 1. Was de rabarber en snijd deze in stukjes
 2. Snijd de stelen van de jonge rabarber .
 3. Rasp de schil van de sinaasappel (neem een biologische goed gewassen sinaasappel) en pers de sinaasappel daarna uit (gebruik de helft van het sap)
 4. Doe voldoende water in de pan
 5. Doe de rabarber samen met het sinaasappelsap (van een halve sinaasappel), de rasp, de aardbeien en de suiker in een pan en breng aan de kook
 6. Zet dan het vuur laag en kook tot de rabarber helemaal uit elkaar valt
 7. Je kunt dan de rabarbermoes nog pureren met een staafmixer als je echt een hele fijne rabarbermoes wil maar dit hoeft niet

De Moes Bewaren in de Vriezer of de Koelkast

Er zijn eigenlijk meerdere manieren om jouw vers gemaakte rabarbermoes te bewaren. De gemakkelijkste manier is om de moes in te vriezen. je kunt de moes dan gemakkelijk een jaar bewaren. Het nadeel van deze methode is echter dat de moes wat waterig proeft wanneer je deze weer laat ontdooien. 

Een iets minder makkelijke manier, maar betere manier om de smaak te bewaren is door het vacuüm te verpakken. Je kunt dit doen door de moes in afgesloten pot te bewaren. Hierbij is hygiëne uitermate belangrijk.

Wanneer de pot goed gereinigd is, door deze bijvoorbeeld op de heetste stand in de vaatwasser te wassen, kan de moes ook een jaar meegaan. Je hebt dan een heerlijk verse smaak. Uiteraard raden we dan wel aan om deze pot op een droge en donkere plek te bewaren. Zelf gebruiken we deze vacuüm potten van Domo.

Wanneer je de rabarbermoes nog gezonder wil maken en nog langer mee wilt laten gaan raden we je aan om de vaccum pot van tevoren niet alleen in de vaatwasser te reinigen, maar ook nog te spoelen met gedistilleerd water. Dit water is niet alleen vrij van bacterien, zoals gekookt water, maar ook vrij van chemicalien en micro plastics. Hier vindt je meer informatie over het zelf destilleren van je kraanwater.

Wanneer je meerdere potten in de koelkast hebt, is het belangrijk om in het kader van de voedselveiligheid je potten te coderen. Je kan dit doen door middel van stickers. Schrijf de datum van je compote op de sticker zodat je weet welke potten je als eerste op moet maken. Hier vindt je meer informatie over voedselveiligheid en een schone en veilige werkomgeving

Klik hier voor andere overheerlijke rabarber recepten.

Plaats een reactie