Rabarber

De Rabarberplant oogsten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Rabarber is een groente en geen fruit zoals vaak gedacht word. Rabarber zijn stengels die van groen tot rood gekleurd zijn met groene bladeren aan de bovenkant. Je kunt deze groente krijgen van ongeveer april tot en met juli, maar mei is bij uitstek de beste maand voor rabarber.Over het algemeen kun je zeggen dat hoe groener de stengels zijn hoe zuurder de rabarber word en hoe roder de stengels zijn hoe zoeter.

Rabarber Oogsten en Kweken

Rabarber is een winterharde vaste plant. Ze zijn makkelijk te kweken in de volle grond, de plant is niet wintergroen. Ga er van uit dat er  per rabarberplant ongeveer 1 vierkante meter grond nodig is. Van april tot eind juni kun je de rabarber oogsten, snijd de rabarberstelen niet los maar draai de steel en trek dan met een klein rukje de stengel los.

Rabarber oogsten in mei

Rabarber Bewaren

Rauwe rabarber (ongekookt) kun je in de koelkast wel een week bewaren, buiten de koelkast blijven de rabarberstengels maar ongeveer 3 dagen goed en stevig, daarna worden ze slap. Verwerk de rabarber bij voorkeur als de stengels nog lekker stevig zijn.

Hoe Rabarber Invriezen

Rabarber kun je heel makkelijk invriezen waardoor je het hele jaar van deze lekkernij kunt genieten. Snij de gewassen stengels zonder blad in stukjes van 1-2 cm. Het beste kun je de stukjes even kort blancheren (1 minuut) en daarna direct in ijskoud water scheppen. Daarna goed uit laten lekker en eventueel drogen in een schone theedoek. Strooi er wat suiker overheen en vermeng met de rabarberstukjes. Schep het geheel vervolgens in schone diepvries bakjes die goed afsluiten. Zo kan je de rabarber invriezen voor een periode van 6 tot 9 maanden.

Vanuit de vriezer kun je de rabarber zo in een pan doen, klein scheutje water erbij (of verse sinaasappelsap) en kook of verwerk in 1 van deze rabarber recepten.

 

Plaats een reactie